Reseguide England

England är Storbritanniens folkrikaste riksdel. Den delar landgränser med Skottland i norr och Wales i väster, Irländska sjön ligger i nordväst, Keltiska havet i sydväst, medan Nordsjön i öster och engelska kanalen i söder.
Huvudstad: London
Befolkning: ca 55 miljoner
Valuta: Brittiskt pund
Statsskick: Konstitutionell monarki, Konstituerande länder

England är Storbritanniens folkrikaste riksdel. Som delar landgränser med Skottland i norr och Wales i väster, Irländska sjön ligger i nordväst, Keltiska havet i sydväst, medan Nordsjön i öster och Engelska kanalen söderut skiljer den från kontinentala Europa. Huvuddelen av England omfattar centrala och södra delen av ön Storbritannien i Nordatlanten. England inkluderar även ett 100-tal mindre öar som Scillyöarna och Isle of Wight.
Englands markområden består mestadels av låga kullar och slätter, särskilt i mellersta och södra England. Det finns högland i norr Lake District, Pennines och Yorkshire Dales och i sydväst Dartmoor och Cotswolds. Den forna huvudstaden i England var Winchester men ersattes av London år 1066. Idag är London det största storstadsområdet i Storbritannien och den största storstadsmässiga zonen i EU. Befolkningen är till stor del koncentrerad till London, Sydöstra England och tätorter i Midlands, Nordvästra, Nordöstra och Yorkshire, där det utvecklats stora industriella regioner under 1800-talet. Ängs- och betesmarker finns utanför storstäderna.
Kungariket England, som efter 1284 inkluderade Wales, var en suverän stat fram till den 1 maj 1707, då Unionsakterna togs i kraft genom överens-komna villkoren i Unionsfördraget året innan, vilket resulterade i en politisk union med Kungariket Skottland för att skapa det nya Kungariket Storbritannien. År 1801 förenades Storbritannien med Kungariket Irland genom Unionsakterna för att skapa Förenade konungariket Storbritannien och Irland. Den Irländska fristaten etablerades 1922 som en separat dominion, men den kungliga och parlamentariska titulärakten 1927 och återinförde sex irländska grevskap i riket för att skapa den nuvarande Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland.
Englands järnvägsnät är välutvecklat och var först i världen med järnväg för persontrafik. Bland annat går flera snabbtåg på det engelska järnvägsnätet. Ett av de mest kända är höghastighetståget Eurostar som går från London till Paris och Bryssel.
England har ett mycket välutbyggt nät med motorvägar som når ut till största delen av landet.
Londons Heathrow Airport räknas som Europas största flygplats, utöver Heathrow har London ytterligare tre flygplatser med över 135 miljoner ankommande och avresande resenärer per år.