Reseguide Jordanien

Jordanien, formellt Hashimitiska kungadömet Jordanien en arabisk stat i Mellanöstern. Huvudstaden är Amman. Landet gränsar till Syrien i norr, Irak österut, Saudiarabien i sydost och Israel samt den palestinska Västbanken västerut.
Huvudstad: Amman
Valuta: Jordansk dinar
Befolkning: ca 7 miljoner

Jordanien är en konstitutionell monarki, med det hashimitiska kungahuset som styrt landet sedan dess begynnelse och räknar sina anor från profeten Muhammed och har en mycket stor makt.
Landet är västorienterat, och medlem i arabförbundet, Världshandelsorganisationen, Arabparlamentet, AIDMO, Internationella valutafonden, FN, Internationella domstolen, UNESCWA, FN:s råd för mänskliga rättigheter och GAFTA. Landet för även handelssamtal med EU och Gulf Cooperation Council.
Jordaniens gränser är på 1619 km. Man har även en liten kust (26 km totalt) som gränsar till Akabaviken och Röda Havet.
Naturen är mest torra ökenplatåer i öster och ett höglandsområde i väster. Delen av det östafrikanska gravsänkesystemet vid Jordanfloden bildar en naturlig gräns mellan Jordanien och Israel. Den högsta punkten är Jabal Ram, den lägsta är Döda havet.
Större städer med huvudstaden Amman i nordväst, Irbid och Az Zarga, båda i norr.
Klimatet i Jordanien är torrt och varmt, på grund av de stora ökenområdena. Landets västra delar får dock mellan november och april större mängd nederbörd under regn-säsongen.
Jordanien är ett land fattigt på egna naturtillgångar. Man är beroende av utomstående länder för att möta sina inhemska energikrav. Detta genom ett samarbete med länderna i Gulf Cooperation Council och genom en naturgas-pipeline från Egypten. Landets inkomster kommer ifrån lättare produktionsvaror, som textiler och kläder men är också starkt beroende av export av fosfater och pottaska och stöd från jordanier utomlands samt ekonomiskt bistånd från andra länder. Ekonomisk reformer söks och man satsar mycket på att få IT- och turismsektorn att växa.
Landet är det arabland som har bästa mänskliga rättigheter, även om hedersmord, tortyr och ojusta rättegångar förekommer. Landet tillämpar dödsstraff och det är olagligt att avfalla från den muslimska tron eller omvända någon som är muslim i Jordanien.
Jordaniens vägnät omfattar ca 8 000 kilometer och är den viktigaste trans-portlänken som förbinder samtliga större städer. Största delen av vägarna är asfalterade. Transitleden Aqaba-Bagdad byggs ständigt ut och är den viktigaste vägen i landet. Den enda hamnen i landet, Aqaba, får stora bidrag för att kunna öka kapaciteten. Järnvägsnätet är dåligt utbyggt och den gamla Hijazjärnvägen som byggdes för pilgrimsresor från Syrien genom Jordanien till Medina och Mekka är gammal och av mindre betydelse. Den nybyggda järnvägen Maan-Aqaba är i gott skick och en viktig länk för att främja fosfatexporten.
De statliga flygbolagen är: Royal Jordanian Airline, Jordan Aviation & Alia , det finns internationella flygplatser i Jordanien/Amman som Amman – Queen Alia International Airport, Amman – Marka Airport och i staden Aqaba, Aqaba – King Hussein International Airport.
Några viktiga turist attraktionerna är: Petra, Jordanien Jerash, Jordanien, samt
Ökenslotten och Wadi Rum.