Reseguide Malaysia

Malaysia är en förbundsstat i sydöstra Asien, bestående av tidigare brittiska besittningar på Malackahalvön och norra Borneo.
Huvudstad: Kuala Lumpur
Valuta: Ringgit
Befolkning: ca 31 miljoner

Malaysia, en förbundsstat i sydöstra Asien, bestående av tidigare brittiska besittningar på Malackahalvön (Brittiska Malaya) och norra Borneo. Landet gränsar på Malacka till Thailand i norr och Singapore i syd, samt på Borneo till Indonesien i syd och öst samt mot Brunei. Malaysia blev självständigt från Storbritannien 1957. År 1963 skapades staten Malaysia genom en sammanslagning av Malaya (Västmalaysia), Östmalaysia och Singapore. Singapore bröt sig ut 1965. Landet är en konstitutionell val monarki.
Malaysia är en federation och består av tretton delstater (Negeri) och tre federala territorier (Wilayah Persekutuan). Elva av delstaterna och två av de federala territorierna ligger på Malackahalvön och resterande två delstater och ett federalt territorium på ön Borneo.
Malaysias befolkning består av många olika folkgrupper. Majoriteten av medborgarna räknas som bumiputera (”jordens söner”, av austronesiskt ursprung), med 56% av medborgarna malajer och 11% andra infödda, men landet har också en betydande kinesisk minoritet som utgör cirka 25% av befolkningen, och en indisk minoritet som utgör cirka 7% av befolkningen, varav 85% tamiler.
Islam är Malaysias statsreligion trots att bara omkring hälften av befolk-ningen är muslimer.
De två delarna av Malaysia som skiljs åt av Sydkinesiska havet har liknande landskap i det att både Väst- och Östmalaysia har slättland mot kusten som stiger till täta skogar och berg mot inlandet. Det högsta berget i Malaysia är Mount Kinabalu som är 4 095 meter högt. Det står på ön Borneo. Klimatet är ekvatorialt och karaktäriseras av de årliga monsunerna som förekommer i sydväst (april till oktober) och nordöst (oktober till februari). Tanjung Piai, som ligger i den sydliga delstaten Johor, är den sydligaste punkten i kontinentala Asien, om Singapore, som är en ö som kopplas samman till kontinenten via en väg- och järnvägsbank (The Causeway), samt Malaysia-Singapore Second Link, som inte räknas in.
Malackasundet, som ligger mellan Sumatra och Malackahalvön, är troligen den viktigaste fraktsträckan i världen. Putrajaya är en nyligen skapad administrativ huvudstad för Malaysias regering, och byggs för att minska trängseln i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur. Premiärministerns kontor flyttades dit 1999 och flytten var klar 2005. Kuala Lumpur kommer dock fortfarande att hysa parlamentet och vara landets kommersiella och finansiella huvudstad. Andra större städer inkluderar George Town, Ipoh, Johor Bahru, Kota Kinabalu och Kuching.
I huvudstaden Kuala Lumpur hittar man bland annat Petronas Twin Towers, en av världens mest berömda och högsta byggnader som är placerad mitt i centrala delen av staden och det kungliga palatset. Landets nationalmoské, Masjid Negara, ligger i huvudstaden och rymmer ca 15 000 personer. Malaysia har flera nationalparker utspridda i landet, där den mest kända och en av de äldsta är Bako nationalpark med sitt rika djurliv. Det finns otaliga badorter och vackra öar. Några av de populäraste är Tioman (som av Time Magazine på 1970-talet utnämndes till en av världens tio vackraste öar), Rawa, Langkawi och Perhentianöarna med sina finkorniga stränder och sköna badvatten. Det finns mängder med aktiviteter att göra i landet, bland annat trekking i djungeln, dykning bland korallreven eller ö-luffning bland öarna.