Reseguide Malta

Malta, formellt Republiken Malta, är en ö-stat i södra Medelhavet och ligger mellan Libyen i söder och Italien i norr. Landet som ligger närmast i väster är Tunisien och i rak östlig riktning är det Grekland med ön Kreta.
Huvudstad: Valletta
Valuta: Euro
Befolkning: ca 425 000
Officiella språk: Engelska, Maltesiska

Malta, formellt Republiken Malta, är en ö-stat i södra Medelhavet och ligger mellan Libyen i söder och Italien i norr. Landet som ligger närmast (förutom Italien) i väster är Tunisien och i rak östlig riktning är det Grekland med ön Kreta.
Malta är Europas sydligaste stat och en av Europas mikrostater.
Malta är beläget cirka 93 kilometer söder om Sicilien och 333 kilometer nordost om närmaste punkt på det afrikanska fastlandet (i Tunisien). Malta består av en ögrupp med sju öar varav endast de tre största är befolkade:
Malta, där huvudstaden Valletta ligger ,Gozo Comino (Kemmu Cominotto)
ön har fått sitt namn av kummin, som växer där.
Ön var länge obebodd, men har på senare tid exploaterats för turism.
Den bofasta befolkningen är fortfarande liten. Ön skiljs i norr från Gozo av
Norra Cominokanalen och i söder mot huvudön av Södra Cominokanalen.
Comino är berömt för Den blå lagunen med alldeles klart vatten, lämpligt för
dykning.
Filfola, även kallad Filfia och Filfla, söder om huvudön; ej bebodd, men
har haft ett kapell i en grotta, byggt 1343. Det förstördes av en jordbävning på 1800-talet. Under andra världskriget använde The Royal Air Force (RAF) ön som mål för bombövningar. Nu är den ett naturreservat och hyser många unika djur- och växtarter.
Terrängen på huvudön karaktäriseras av trädlösa sand- och kalk-stensplatåer på omkring 200 meter över havet, som ofta stupar brant mot havet; mot norr faller höjden mera jämnt. Östkusten är sönderskuren och har gott om naturliga hamnar:
Grand Harbour vid Valletta, Marsaxlokk Bay, Melieha Bay, St Paul’s Bay (San Pawl il-Bahar). Här ligger St Paul’s Islet, där aposteln Paulus antas ha strandat 60 e. Kr.
För spannmåls- och vinodlingar har man terrasserat området och belagt det med importerad jord.
Uppgift om höjd på högsta berg på huvudön varierar i olika källor mellan 249 meter och 258 meter. Högsta höjd på Gozo är 194 meter över havet.
Landet saknar sjöar, och har inga floder. Jordbruket är helt beroende av konstbevattning, men färskvatten är en bristvara. Man tar till vara regnvatten, som samlas i stora cisterner. Vattenbristen har drivit fram några arter av de få vilda växterna som tål saltvatten.