Reseguide Mexico

Mexiko, officiellt benämnt Mexikos förenta stater, är en federal konstitutionell republik i Nordamerika.
Huvudstad: Mexico City
Valuta: Mexikansk peso
Befolkning: ca 122 miljoner
Språk: Spanska

Mexiko ,gränsar i norr till USA, i söder och väster till Stilla havet, i sydöst till Guatemala, Belize och Karibiska havet och i öster till Mexikanska golfen. Mexikos yta uppgår nästan till två miljoner kvadratkilometer, och är det femte största landet i Amerika och den 15:e största oberoende nationen i världen. Folkmängden uppgick till cirka 122 miljoner invånare, vilket gör Mexiko till det folkrikaste spansktalande området på jorden. Mexiko är en federation bestående av 31 delstater och ett federalt distrikt, huvudstaden.
I för columbianska Mesoamerika utvecklades många kulturer till avancerade civilisationer som Olmek, Toltek Teotihuacán, Zapotek, Maya och Aztek innan den första kontakten med européer kom. År 1521 erövrade och koloniserade Spanien territoriet och administrerade det som vicekonungadömet Nya Spanien som så småningom skulle bli Mexiko då kolonin blev självständig år 1821. Efter självständigheten präglades den följande perioden av ekonomisk instabilitet, territoriell utbrytning och inbördeskrig, inklusive utländska interventioner av två imperier och två långa inhemska diktaturer. Det senare ledde till den mexikanska revolutionen 1910, som kulminerade strax före införandet av 1917 års konstitution och framväxten av landets nuvarande politiska system
Som regional stormakt, och sedan 1994 den första latinamerikanska medlemmen i Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD), är Mexiko fast etablerat som ett övre medelinkomstland och betraktas som ett nyligen industrialiserat land och en växande statsmakt. Mexiko har det 13:e största nominella BNP och den 11:e största köpkrafts paritetet. Ekonomin är starkt kopplad till nordamerikanska frihandelsavtalet (NAFTA), särskilt USA, samt turism, då man är världens tionde mest besökta land med över 21,4 miljoner internationella ankomster. Mexiko har en lång tradition inom konst, berömd mat och kultur, och rankas femma i världen och etta i Amerika.
Mexiko är grannland till USA, Guatemala och Belize och ligger långt söder ut i Nordamerika. Landet ligger kring Kräftans vändkrets och är ganska triangelformat. Landet sträcker sig från den kaliforniska halvön i nordväst till Yucatan i sydost.
Lägsta punkt: Laguna Salada, 10 meter under havet
Bergskedjor: Sierra Madre, Eje Neovolcanico Transversal
Floder: Rio Bravo, Rio Balsas, Rio Usumacinta, Rio Lerma, Rio Grijalva
Naturtillgångar: petroleum, silver, koppar, guld, bly, zink, naturgas, timmer
Klimatet varierar från tropiskt till ökenklimat. Längs både atlant- och stillahavskusten förekommer orkaner. I landets södra och mellersta delar finns aktiva vulkaner och jordbävningar är inte ovanliga.