Reseguide Portugal

Portugal
Huvudstad: Lissabon
Valuta: Euro
Befolkning: ca.10,46 miljoner
Officiellt språk: Portugisiska

Portugal, formellt Republiken Portugal, är en republik på Iberiska halvön i sydvästra Europa. Portugal gränsar till Spanien i norr och öster och har kust mot Atlanten i väster och söder. Till Portugal hör också ögruppen Azorerna som ligger i Atlanten väster om Portugals fastland och ön Madeira som också ligger i Atlanten, men sydsydväst om Portugal. Portugals huvudstad är Lissabon.
Sydligaste Portugal har ett medelhavsklimat som är jämförbart med södra Spanien. Större floder är Douro, Minho och Guadiana, som precis som Tejo alla har sin källa i Spanien. En annan viktig flod, Mondego, har sin källa i Serra da Estrela, de högsta bergen i Portugal (1 993 meter över havet).
Ögrupperna Azorerna och Madeira ligger i Atlanten. Några av Azorernas öar har nyligen haft vulkanisk aktivitet. Exempelvis var São Miguel till att börja med två öar, tills de slogs ihop i ett vulkanutbrott 1563. Den senaste vulkanen som fick ett utbrott var Vulcão dos Capelinhos 1957, i västra delen av Faial, vilket förstorade ön. Dom João de Castro är en stor undervattensvulkan som ligger mitt emellan öarna Terceira och São Miguel och stiger upp till 14 meter under havsytan. Dess senaste utbrott var 1720 och skapade då en ö som låg kvar över vattenytan i flera år. En ny ö kan komma att bildas inom en relativt snar framtid. Portugals högsta punkt är Ponta do Pico på Pico, en uråldrig vulkan, som når en höjd på 2 351 meter.
Portugal har en lång kustlinje, 943 kilometer i kontinentala Portugal, 667 kilometer i Azorerna samt 250 kilometer i Madeira. Längs med kusten finns fina stränder, och Algarvestranden är världskänd. På ön Porto Santo finns en sandstrand som lockar många turister. Längs med kusten ligger också noterbara Ria de Aveiro (nära Aveiro), ett delta som är 45 kilometer långt och som mest 11 kilometer brett. Där finns många fiskar och sjöfåglar. Det finns fyra större kanaler, och mellan dem flera öar och holmar. Här möter fyra floder havet.
Populära turistmål är Estoril och Cascais, den södra kustens Algarve är nog det allra populäraste turistmålet, här är närmsta flygplats Faro. Här finns alla olika varianter av stränder, från milslånga sandstränder till klipphyllor av stelnad lava.
Portugal är ett av Europas varmaste länder. I kontinentala Portugal är den årliga medeltemperaturen omkring 15 grader Celsius i norr och 18 i söder. Under vår och sommar är det ofta soligt och temperaturerna under juli och augusti ligger mellan 35 och 40 grader i inlandet och 30-35 i norr. Temperaturen kan även uppnå 45 grader i södra delen av landet. Höst och vinter är normalt sett regniga och blåsiga, även om soliga dagar också förekommer. Temperaturen faller inte ofta under 5 grader. Genomsnittet ligger på 10 grader, men längre inåt landet kan temperaturen understiga noll grader. Snö är vanligt i bergiga områden i norr, speciellt i Serra da Estrela. Portugal har Medelhavsklimat, speciellt i Algarve och Alentejo, även om kusten tekniskt sett är atlantisk.