Reseguider Spanien

Spanien, officiellt Konungariket Spanien, ett land och en medlemsstat i Europeiska unionen i sydvästra Europa på Iberiska halvön.
Huvudstad: Madrid
Befolkning: ca 47 miljoner
Valuta: Euro
Officiellt språk: Spanska

Spaniens ,fastland gränsar i söder och öster till Medelhavet med en liten landgräns mot Gibraltar; i norr mot Frankrike, Andorra och Biscayabukten och i nordväst och väster mot Atlanten och Portugal.
Spanskt territorium inkluderar även Balearerna (Mallorca och Menorca med flera småöar) i Medelhavet, Kanarieöarna i Atlanten utanför Afrikas kust och två autonoma städer i Nordafrika, Ceuta och Melilla, som gränsar till Marocko. Staden Llivia är en spansk exklav belägen inne på franskt territorium.
Spanien är efter Frankrike, näst största landet i Västeuropa och Europeiska unionen.
Spanien är en viktig inflytelsekälla till andra regioner, främst under den moderna eran, då man blev ett globalt imperium som har lämnat ett arv på över 500 miljoner spansk talande vilket gör det till världens näst mest talade språk.
Det spanska fastlandet domineras av höga platåer och bergskedjor som Pyrenéerna och Sierra Nevada. Stora floder rinner från dessa höjder, såsom Tajo, Ebro, Duero, Guadiana och Guadalquivir. Längs kusten finns slättland; det största ligger vid Guadalquivir i Andalusien, och i öst finns slättland tillsammans med de medelstora floderna Segura, Júcar och Turia. Balearerna ligger i Medelhavet och Kanarieöarna i Atlanten utanför Afrikas kust.
Spaniens klimat indelas i fyra områden:
Medelhavet: främst subtropiskt klimat i östra och södra, med mycket regn under vår och höst samt milda vintrar.
Inlandet: Kontinentalt klimat, kyliga vintrar (med mycket snö i norr) och med varma somrar.
Norra Atlantkusten: Nederbörd främst på vintern, med milda och något kallare somrar.
Kanarieöarna: subtropiskt klimat på gränsen till tropiskt och milda temperaturer (18 °C till 24 °C) hela året.