Reseguide Thailand

Thailand, officiellt Konungariket Thailand, tidigare känt som Siam, ett land beläget i centrala delen av den indokinesiska halvön, i Sydostasien.
Huvudstad: Bangkok
Valuta: Baht
Invånar antal: ca 69 miljoner
Officiellt språk: Thai

Thailand, gränsar i norr till Burma och Laos, i öster till Laos och Kambodja, i söder till Siamviken och Malaysia och i väster till Andamansjön och den sydligaste delen av Burma. Dess havsgränser inkluderar Vietnam i Siamviken i sydost och Indonesien och Indien i Andamansjön i sydväst.
Den största staden är Bangkok, huvudstaden, som är landets politiska, kommersiella, industriella och kulturella centrum. Landets officiella språk är thai. Den främsta religionen är buddhism, som utövas av de flesta thailändare. Thailand upplevde en snabb ekonomisk tillväxt mellan 1985 och 1995 och är nyligen etablerat industri land med en mycket välutvecklad turism och med attraktioner som till exempel Ayutthaya, Pattaya, Bangkok, Phuket, Krabi, Chiang Mai och Ko Samui. Thailand är ett tropiskt land med många naturtillgångar. I norr består Thailand av berg och bördigt slättland, i öst av berg och platåland, i syd av låga berg och skog och i den centrala delen av bördiga leravlagringar från floden Chao Phraya. Den thailändska floran och faunan består av en stor mångfald av växter och djur. Den högsta punkten är Doi Inthanon med 2 565 meter över havet. Naturtillgångarna i Thailand är trä, bly, gips, zink, tenn, gummi, fisk och naturgas.